dimecres, 27 de febrer del 2013

LES PAGUES EXTRES DEL 2013 AL 50%



Homs sobre la retallada salarial als funcionaris: 'És una imposició, no hi ha marge, s'ha de prendre sí o sí'

El conseller avisa que el Govern 'no és capaç' de fer uns pressupostos amb l'objectiu del 0,7%


El conseller de la Presidència, Francesc Homs, ha subratllat que si el Govern ha decidit retallar el salari dels treballadors públics en un percentatge equivalent a una paga és "per imposició" de l'Estat, per l'objectiu de dèficit que situa i pels seus incompliments. "No hi ha marge, és una decisió que s'ha de prendre sí o sí", ha dit Homs, que ha subratllat que aquesta mesura ja es va prendre l'any passat, quan l'objectiu era de l'1,5, i ha avisat que el Govern "no és capaç" de fer uns pressupostos per aquest 2013 amb un objectiu del 0,7%. Homs ha assegurat que el Govern ha consultat la retallada salarial amb ERC, tot i que el seu president, Oriol Junqueras, assegura que no en coneix els detalls.


-----------------------------------------------------------------------------

Imaginat que estar a un bar de copes:

-          “Que dec del cubata?”
-          “Un cubata son 6 euros, així que em deus 20 euros.”
-          “Perquè 20 si en val 6?”
-          “Perquè el client que anava ben vestit s’ha pres un whisky de 50 anys i s’ha anat sense pagar, i el seu compte el teniu que pagar entre els que quedeu al bar.”




dimarts, 26 de febrer del 2013

DE NOU ES TOCA PAGAR ALS EMPLEATS PÚBLICS


Avui, o podem considerar un dia negre per el personal laboral de Catalunya, avui s’han publicat al Diari de Tarragona les següents noticies, que no han tingut publicació en el seu format digital.

Ahir el President de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, va anunciar als sindicats que als empleats públics de Catalunya se’ls aplicarà una nova retallada del 7,14% consistent en descomptar el 50% tant de l’extra d’estiu com de l’extra de Nadal. Aquesta mesura anunciada pels empleats de la generalitat de Catalunya es pot fer extensiva al personal dels ens locals de Catalunya i per tant ens veurem afectats.

Per altra banda avui també s’ha publicat  les conseqüències del Decret que es va treure des del Govern Central per el qual les administracions publiques podien executar acomiadaments col·lectius del seu personal laboral fix. La xifra apunta a que al voltant 120.000 laborals al servei de les administracions serà acomiadant del seu lloc de treball.

Al llegir aquestes noticies sembla que els causants de la crisi som el personal al servei de les administracions. Per el fet de tenir aquesta condició laboral es designen per decret el assolir econòmicament els forats ocasionats per el trànsit de sobres, la venda d’influències, les adjudicacions capcioses de serveis públics, o a base dels diners públics lucrar-se associant-se en associacions sense ànim de lucre. Cap dels que han participat en dilapidar en assumptes personals diners públics o emmagatzemar-los en comptes bancaris estrangers, els estan exigint que desfacin el mal fet. Ens han convertit en els deutors del deutes adquirits per Bankia, quan els administradors s’han anat a casa amb les butxaques plenes desprès de deixar a petits estalviadors sense els seus estalvis.

Ja veurem fins arriba aquesta situació i fins on estem disposats a arribar.

EL PROCÉS DE LA FUNCIONARITZACIO.


Márcate un objetivo claroLa funcionarització es un procediment que ve previst a l’EBEP (Estatut Bàsic de l’Empleat Públic), que consisteix en que determinats llocs de treball canvien l’adscripció amb personal laboral a personal funcionari. Posteriorment se convoquen unes proves de caràcter excepcional mitjançant les quals el personal laboral fix que ve ocupant el llocs de treball afectats poden sol·licitar participar en la convocatòria per adaptar el seu règim estatutari a la nova adscripció qie te el seu lloc de treball, es dir per passar de laboral a funcionari de carrera i ocupar el mateix lloc de treball que venia ocupant com laboral.

La mateixa EBEP garanteix que el personal laboral que no es presenti o no superi les proves continuarà ocupant el mateix lloc de treball que venia ocupant.

L’EBEP defineix que els llocs de treball que comporten l’exercici de la potestat pública de forma directa o indirecta deu ser exercits per funcionaris de carrera. En aquest context estan tots els llocs de treball de BASE perquè l’activitat de BASE s’exerceix entorn als ingressos de dret públic, i per tant la potestat pública es inherent a l’exercici de la potestat pública.

El personal laboral amb contracte temporal o indefinit, també es veu afectat, a partir del canvi de l’adscripció ja no es podran fer contractes laborals i es deuen fer contractes d’interinatge fins que aquest llocs siguin ocupats en la forma prevista en la relació de llocs de treball.

El canvi estatutari comporta ’adaptació dels conceptes salarials que venia percebent, que no significa que es cobrarà més, i més tenint en compte que en aquest moments que està congelat el import total de la massa salarial. Però també comporta que ja no es regirà per l’Estatut dels Treballadors, i li serà d’aplicació les lleis pels funcionaris de carrera.

En els ens o organismes formats totalment per personal laboral, quan supera un procediment de fncionarització, la seva plantilla pot quedar dividida en dos règims, el de laborals i el de funcionaris. Segons la llei el personal laboral es deu de regir per un Conveni Col·lectiu i l’òrgan de representació es el Comitè dels Representants de les Treballadores i Treballadors; mentres que el personal funcionari es regeix pel Pacte de Funcionaris i el seu òrgan de representació es la Junta de Funcionaris.

La congelació salarial junt a les retallades de sous i pagues va provocar prejubilacions i jubilacions anticipades en massa dels empleats públics que estaven a prop de l’etat de jubilació. El Govern Central davant d’aquesta situació ha elaborat una llei d’aplicació des de l’1 de gener de 2013 per regular la jubilació dels empleats públics. Aquesta llei contempla un augment progressiu de l’etat de jubilació, es treu la possibilitat de les jubilacions anticipades a les classes passives, i anul·la o suspèn tots els acords en que es concedeixen “premis” per jubilació anticipada

Una pensament erroni respecte a la nova llei de jubilació es que el personal funcionari no pot accedir a la jubilació anticipada. La jubilació anticipada està vetada sols per les classes passives, que son aquelles que no cotitzen a la Seguretat Social i per tant l’Estat es el que es fa càrrec de les garanties salarials quan es jubilen. Per llei els funcionaris de les administracions autonòmiques i de les administracions locals deuen estar en el règim de la Seguretat Social, sols aquells que han segut transferits des de l’Administració de l’Estat i que no han volgut canviar al règim de la Seguretat Social gaudeixen de la condició de classe passiva. Tots els funcionaris acollits al règim general de la Seguretat Social si poden, de moment, optar a una jubilació anticipada. Però al “premi” per jubilar-se anticipadament ja no el té ni el personal funcionari ni el personal laboral.

La prejubilació consisteix en que una empleada o empleat deixa de treballar però continua cotitzant a la Seguretat Social, pel seu compte, fins el moment en que compleix l’edat de jubilació. Aquesta persona passa a cobrar de l’atur fins el moment de la jubilació, i per compensar la perduda del poder adquisitiu algunes empreses concedeixen una gratificació per la prejubilació. En la condició de funcionari no es te dret a l’atur i les gratificacions per jubilació han segut suspeses, per tant la prejubilació es deu d’afrontar sense contar el poder obtenir ingressos per el fet de prejubilar-se.

En aquest sentit el passat divendres el Comitè de BASE va presentar una sol·licitud per la funcionarització dels llocs de treball de BASE.
FUNCIONARITZACIÓ DEL PERSONAL LABORAL DE BASE


Des d’aquesta Secció Sindical, restem a la vostra disposició per qualsevol consulta, aclariment o assessorament, tant d’àmbit legal com personal.

divendres, 8 de febrer del 2013

En defensa dels serveis públics i de les nostres condicions de treball




El Govern de la Generalitat ha posat en marxa una campanya per convèncer a la població que els serveis públics i socials no són sostenibles, que no és possible el manteniment de l’Estat del Benestar i que els treballadors i treballadores dependents dels pressupostos, tenim unes condicions laborals i salarials de privilegi.
No és certa una cosa ni l’altre: ni són inevitables les retallades ni els treballadors i treballadores que depenen dels pressupostos tenen uns situació de privilegi.
La seva acció política pretén acabar amb l’Estat del Benestar i convertir el dret als serveis públics en un negoci en mans privades.
Les polítiques de retallades i l’assalt als drets socials i laborals han resultat ser un fracàs ja que contrauen l’economia, escanyen els treballadors i aboquen a milions de persones a l’atur i a la pobresa.

Cal que el Govern de la Generalitat enceti, des de la seva responsabilitat i capacitat de govern, les accions necessàries per desenvolupar polítiques que estimulin el desenvolupament econòmic, aturin la destrucció d’ocupació i potenciïn els serveis públics i socials. També són necessàries mesures fiscals que facin pagar als que més tenen així com lluitar contra el frau i la corrupció.
Davant d’aquesta situació que posa en perill l’Estat del Benestar, els sindicats CCOO, UGT, IAC, CSIF, SAC, SATSE, USAE, ASPEPC-SPS, I-CSC, ANPE, MC, USOC, STAJ, GESTHA i SIAT exigim al Govern de la Generalitat i als grups parlamentaris un canvi radical de les seves polítiques pressupostàries.
La Plataforma Sindical Unitària proposa que els Pressupostos de 2013 es fonamentin en:
·         L’estímul al desenvolupament de l’activitat productiva i de serveis.
·         El manteniment dels Serveis Públics i Socials i millora de les seves prestacions.
·         La defensa de l’ocupació com a dret de les persones i com a motor del desenvolupament econòmic i social.
·         La negociació col·lectiva real de les condicions laborals dels treballadors i treballadores de la Funció Pública Catalana.
·         El manteniment del poder adquisitiu i de l’ocupació .
·         La renúncia a l’objectiu de dèficit del 0’7%

Per aconseguir les nostres demandes, la Plataforma Sindical Unitària de la Funció Pública convocarà mobilitzacions al llarg del procés de debat i aprovació dels Pressupostos.

El Govern de la Generalitat ha posat en marxa una campanya per convèncer a la població que els serveis públics i socials no són sostenibles, que no és possible el manteniment de l’Estat del Benestar i que els treballadors i treballadores dependents dels pressupostos, tenim unes condicions laborals i salarials de privilegi.
No és certa una cosa ni l’altre: ni són inevitables les retallades ni els treballadors i treballadores que depenen dels pressupostos tenen uns situació de privilegi.
La seva acció política pretén acabar amb l’Estat del Benestar i convertir el dret als serveis públics en un negoci en mans privades.
Les polítiques de retallades i l’assalt als drets socials i laborals han resultat ser un fracàs ja que contrauen l’economia, escanyen els treballadors i aboquen a milions de persones a l’atur i a la pobresa.
Cal que el Govern de la Generalitat enceti, des de la seva responsabilitat i capacitat de govern, les accions necessàries per desenvolupar polítiques que estimulin el desenvolupament econòmic, aturin la destrucció d’ocupació i potenciïn els serveis públics i socials. També són necessàries mesures fiscals que facin pagar als que més tenen així com lluitar contra el frau i la corrupció.
Davant d’aquesta situació que posa en perill l’Estat del Benestar, els sindicats CCOO, UGT, IAC, CSIF, SAC, SATSE, USAE, ASPEPC-SPS, I-CSC, ANPE, MC, USOC, STAJ, GESTHA i SIAT exigim al Govern de la Generalitat i als grups parlamentaris un canvi radical de les seves polítiques pressupostàries.
La Plataforma Sindical Unitària proposa que els Pressupostos de 2013 es fonamentin en:
·         L’estímul al desenvolupament de l’activitat productiva i de serveis.
·         El manteniment dels Serveis Públics i Socials i millora de les seves prestacions.
·         La defensa de l’ocupació com a dret de les persones i com a motor del desenvolupament econòmic i social.
·         La negociació col·lectiva real de les condicions laborals dels treballadors i treballadores de la Funció Pública Catalana.
·         El manteniment del poder adquisitiu i de l’ocupació .
·         La renúncia a l’objectiu de dèficit del 0’7%
Per aconseguir les nostres demandes, la Plataforma Sindical Unitària de la Funció Pública convocarà mobilitzacions al llarg del procés de debat i aprovació dels Pressupostos.