dimarts, 26 de febrer del 2013

EL PROCÉS DE LA FUNCIONARITZACIO.


Márcate un objetivo claroLa funcionarització es un procediment que ve previst a l’EBEP (Estatut Bàsic de l’Empleat Públic), que consisteix en que determinats llocs de treball canvien l’adscripció amb personal laboral a personal funcionari. Posteriorment se convoquen unes proves de caràcter excepcional mitjançant les quals el personal laboral fix que ve ocupant el llocs de treball afectats poden sol·licitar participar en la convocatòria per adaptar el seu règim estatutari a la nova adscripció qie te el seu lloc de treball, es dir per passar de laboral a funcionari de carrera i ocupar el mateix lloc de treball que venia ocupant com laboral.

La mateixa EBEP garanteix que el personal laboral que no es presenti o no superi les proves continuarà ocupant el mateix lloc de treball que venia ocupant.

L’EBEP defineix que els llocs de treball que comporten l’exercici de la potestat pública de forma directa o indirecta deu ser exercits per funcionaris de carrera. En aquest context estan tots els llocs de treball de BASE perquè l’activitat de BASE s’exerceix entorn als ingressos de dret públic, i per tant la potestat pública es inherent a l’exercici de la potestat pública.

El personal laboral amb contracte temporal o indefinit, també es veu afectat, a partir del canvi de l’adscripció ja no es podran fer contractes laborals i es deuen fer contractes d’interinatge fins que aquest llocs siguin ocupats en la forma prevista en la relació de llocs de treball.

El canvi estatutari comporta ’adaptació dels conceptes salarials que venia percebent, que no significa que es cobrarà més, i més tenint en compte que en aquest moments que està congelat el import total de la massa salarial. Però també comporta que ja no es regirà per l’Estatut dels Treballadors, i li serà d’aplicació les lleis pels funcionaris de carrera.

En els ens o organismes formats totalment per personal laboral, quan supera un procediment de fncionarització, la seva plantilla pot quedar dividida en dos règims, el de laborals i el de funcionaris. Segons la llei el personal laboral es deu de regir per un Conveni Col·lectiu i l’òrgan de representació es el Comitè dels Representants de les Treballadores i Treballadors; mentres que el personal funcionari es regeix pel Pacte de Funcionaris i el seu òrgan de representació es la Junta de Funcionaris.

La congelació salarial junt a les retallades de sous i pagues va provocar prejubilacions i jubilacions anticipades en massa dels empleats públics que estaven a prop de l’etat de jubilació. El Govern Central davant d’aquesta situació ha elaborat una llei d’aplicació des de l’1 de gener de 2013 per regular la jubilació dels empleats públics. Aquesta llei contempla un augment progressiu de l’etat de jubilació, es treu la possibilitat de les jubilacions anticipades a les classes passives, i anul·la o suspèn tots els acords en que es concedeixen “premis” per jubilació anticipada

Una pensament erroni respecte a la nova llei de jubilació es que el personal funcionari no pot accedir a la jubilació anticipada. La jubilació anticipada està vetada sols per les classes passives, que son aquelles que no cotitzen a la Seguretat Social i per tant l’Estat es el que es fa càrrec de les garanties salarials quan es jubilen. Per llei els funcionaris de les administracions autonòmiques i de les administracions locals deuen estar en el règim de la Seguretat Social, sols aquells que han segut transferits des de l’Administració de l’Estat i que no han volgut canviar al règim de la Seguretat Social gaudeixen de la condició de classe passiva. Tots els funcionaris acollits al règim general de la Seguretat Social si poden, de moment, optar a una jubilació anticipada. Però al “premi” per jubilar-se anticipadament ja no el té ni el personal funcionari ni el personal laboral.

La prejubilació consisteix en que una empleada o empleat deixa de treballar però continua cotitzant a la Seguretat Social, pel seu compte, fins el moment en que compleix l’edat de jubilació. Aquesta persona passa a cobrar de l’atur fins el moment de la jubilació, i per compensar la perduda del poder adquisitiu algunes empreses concedeixen una gratificació per la prejubilació. En la condició de funcionari no es te dret a l’atur i les gratificacions per jubilació han segut suspeses, per tant la prejubilació es deu d’afrontar sense contar el poder obtenir ingressos per el fet de prejubilar-se.

En aquest sentit el passat divendres el Comitè de BASE va presentar una sol·licitud per la funcionarització dels llocs de treball de BASE.
FUNCIONARITZACIÓ DEL PERSONAL LABORAL DE BASE


Des d’aquesta Secció Sindical, restem a la vostra disposició per qualsevol consulta, aclariment o assessorament, tant d’àmbit legal com personal.

3 comentaris:

  1. perdoneu , està molt bé això de la funcionarització però jo ( i suposo , que com jo , molta gent )em tiraria mes de cap contra les retallades , si ara no fem res , quant es tindria que fer ? ...quant passi lo de Grècia ?....

    ResponElimina
  2. No entenc el que ens vols dir. Haver presentat una sol.licitud per una funcionarització no impedeix el mobilitzar-se en contra de les retallades.

    La funcionarització entra en l’àmbit del que es BASE, les retallades no.

    Les retallades superen l’àmbit de BASE, retallades en educació, retallades en assistència sanitària, retallades a la gent dependent i a més estan els desnonaments, i el més important els afectats d’aquestes mesures.
    Hi ha associacions i plataformes, que si vols, com ja hem fet altres, te pots unir a elles per mobilitzar-te contra les retallades.

    Referent als “molts” que pensen com tu, simplement recordar-te que van ser 10 de BASE es que van anar a la vaga del 14-N contra les retallades. I que no es tracta sols de pensar, es tracta d’actuar.

    Dins de l’UGT estem actius i mobilitzats, i no esperem que altres facin el que nosaltres “pensem”, simplement ho estem fent.

    Si creus que ha arribat el moment en que tu tens que fer alguna cosa per pal•liar la situació actual pots venir i col.laborar amb nosaltres, tot ajut es benvingut.

    ResponElimina
  3. Igual m'he explicat malament , estic al vostre costat amb el tema de la funcionarització , però el que vull dir , es que es tindria que fer mes insistència ( tots plegats )en les retallades que ens fan ( vinguin d'on vinguin ) cony , la Dipu es la primera que s'apunta ...ara mateix amb el 50% de les pagues , nomes s'ha dit per la Generalitat i ja s'està parlant aquí a la Dipu .... Per la resta de retallades generals que hi han , jo , ja estic mobilitzat i pel col·laborar amb el comitè , quant em digueu ... cony , is ja sabeu qui soc !! oi?
    salut

    ResponElimina