dijous, 8 de novembre del 2012

JUNTA DE PERSONAL FUNCIONARI I MESA GENERAL DE NEGOCIACIÓ

El proppassat 27 de setembre, la representació de la Diputació de Tarragona ens va fer arribar a les dues representacions sindicals de la Mesa General de Negociació (UGT i CCOO) una proposta de matèries comunes que afecten al personal laboral i als funcionaris. Al mateix temps convocava els sindicats per a una reunió de la Mesa General, el divendres 5 d'octubre, per tractar, entre altres coses, aquesta qüestió.
 
Un cop més, i per enèsima vegada, els delegats i delegades de la UGT vam informar que a la Mesa General no es negocia res separadament com a col·lectius de funcionaris i laborals. Entre d'altres motius, perquè l'EBEP no ho permet (l'article 35 de l'EBEP parla de la composició de les Meses) i perquè la Diputació tampoc no ho consenteix.

Cal que tothom sàpiga, i encara més les persones amb responsabilitats representatives dels treballadors, quin és el paper de la Junta de Personal Funcionari: la Junta no té cap capacitat negociadora a les Meses Generals, tot i que sí pot fer arribar propostes i suggerències a la Corporació per unes altres vies (reunions, comissions, etc). A les Meses Generals hi assisteixen les seccions sindicals que, òbviament, han de defensar els interessos de tothom
(laborals i funcionaris indistintament).

En aquest sentit i tot tenint en compte que abans de 72 hores estàvem citats per la Corporació per parlar de la negociació col·lectiva, vam fer saber a la Junta de Funcionaris que la UGT no prendria cap compromís o acord d'esquena als laborals: companys i companyes tan afectats com nosaltres.

Fer diferències entre laborals i funcionaris sembla força extemporani, classista i fora de lloc; i encara més en moments en que cal anar units i plegats a tot arreu. No obstant això, vam oferir la possibilitat als companys de CCOO de trobar-nos abans i consensuar postures, però sempre comptant amb tots els col·lectius d'empleats. No vam rebre cap resposta.

El 5 d'octubre, tal i com estava previst, es va fer la reunió de Mesa General de Negociació. Els companys i companyes de la UGT, complint els terminis i a costa de moltes hores de feina fins i tot fora d'horari laboral (el tema és massa seriós per a no donar-li la importància que realment té), vam presentar a la reunió una contraproposta de matèries comunes a la Corporació. Aquesta és la nostra manera de treballar: presentar sempre una resposta alternativa i
constructiva , en aquest cas un document d'unes 50 pàgines on es recollien, evidentment, totes les matèries comunes que afectaven a tots els companys i companyes de la casa.

Lamentem que els companys de CCOO hagin mostrat el seu mal estar públicament, en un to, al nostre parer, massa crispat i irrespectuós (abans que res som companys de feina i cal remar plegats en la mateixa direcció).

I tot perquè nosaltres hem respost dins del termini establert (diuen que no han disposat de temps suficient, la qual cosa, evidentment, no és culpa nostra). Com tampoc no ho és que, a hores d'ara, hi hagi qui no tingui clar quin és el paper, funcions i competències de la Junta de Personal Funcionari, Comitè Intercentres i Mesa General de Negociació. Des de la UGT ens oferim, una vegada més, a explicar amb detall com funcionen tots aquests òrgans.

Pel que fa als temes tractats en la Junta de Personal Funcionari i en la Mesa General cal destacar:

Junta de Personal Funcionari: 2 d'octubre

La UGT ha tornat a reclamar (ho fa des de fa vuit anys) que la representació a la Comissió del Pla de Pensions sigui paritària: 2 representants de la Corporació, 2 de CCOO i 2 de la UGT (tot i que podríem exigir una representació proporcional a la suma de delegats que hi ha a la Diputació, la qual cosa, evidentment, ens beneficiaria). En aquests moments trobem un
representant de BASE (CCOO), un dels funcionaris (CCOO) i un dels laborals (UGT).

CCOO es va negar a votar cap canvi que suposés que els dos sindicats tinguessin la mateixa representació, tot aixecant-se de la taula (literalment) i marxant de la reunió. Això ens obliga a elevar la qüestió a la propera Mesa General (que és on es decideixen realment les qüestions), i on presentarem una proposta que sotmetrem a votació.

Mesa General: 5 d'octubre

Entre els diferents temes tractats cal destacar que, dins de la regulació de les baixes per malaltia, s’ha acordat cobrir amb el 100% de sou, des del primer dia, les baixes per embaràs i també les produïdes per violència de gènere. Aquesta ha estat una aportació de la UGT, prèvia a la reunió.

D’altra banda (i com abans informàvem), la UGT ha presentat un text alternatiu a la proposta de la Corporació en relació a les matèries comunes que afecten els treballadors funcionaris i laborals, del proper Pacte de condicions i Conveni col·lectiu, respectivament.

Entre les propostes que hem inclòs en el text, destacaríem les que fan referència a permisos, llicències, vacances, fons de productivitat, pla de carrera, borses de treball i promoció interna, compensació horària, etc. A partir d'ara (i a l'espera que CCOO presenti alguna proposta), es constituirà un grup de treball a tres bandes per tal de negociar cadascuna de les matèries.

També ens han comunicat que el fons de productivitat es farà efectiu al gener i que accepten la proposta de la UGT de donar el mateix valor als objectius corporatius respecte els informes individuals de valoració, ja que els objectius de la Corporació ja s’han assolit.

A banda dels rumors que s’han fet córrer —i que només serveixen per a crispar— que no es pagaria la mitja dieta, la Corporació ens informa que s’aplicarà amb gairebé tota seguretat un sistema similar al Tiquet-restaurant en benefici de les persones que es quedaran dijous a la tarda.

Per acabar i com a reflexió final, voldríem dir:

Els companys i companyes de la UGT mantenim intacte el nostre compromís de treballar plegats amb tothom en defensa de tots els empleats. I ho farem com fins ara, amb educació i respecte cap a tothom, respectant totes les opinions i escoltant totes les aportacions que es puguin fer.

Amb tot, cal entendre que en determinats moments hi puguin haver discrepàncies que fins i tot poden ser enriquidores si es canalitzen cap a l'interès comú. També s'ha d'entendre que, sovint, un cert estil basat en l'enfrontament en lloc del diàleg, a l'hora d'exposar les qüestions
davant els interlocutors (per exemple la Corporació), pot ser totalment negatiu; això ens obliga en alguns moments a desmarcar-nos, tot mostrant el nostre perfil negociador, dialogant i respectuós i, alhora, ferm i clar en els plantejaments (però sense perdre les formes i el respecte als companys i a la representació de la Corporació —al cap i a la fi, companys, també).

1 comentari:

  1. En aquest article sols hem descrit el que va passar, si des de CCOO de BASE no voleu recolzar la postura dels vostres companys de la Junta de Personal Funcionari, aquí ho heu pogut fer. Aquest es un blog obert, no hi ha filtres, nosaltres veiem els comentaris en el moment que se publiquen al blog, no els veiem abans per decidir si sé publica o no.

    Però si observéssim que el cometari publicat està fet amb un to irrespectuós o fa servir un llenguatge desapropiat ens veuríem obligats a treure’l.

    Per el que dius que es un resum per a treballadors de la Diputació. Nosaltres considerem que els empleats de BASE som treballadores i treballadors de la Diputació. I que des dels òrgans i departaments de la Diputació se prenen acords i resolucions que ens afecten a tots els empleats de la Diputació per igual i per tant nosaltres continuarem informat de tot el que passi dins del diferent òrgans laborals de la Diputació de Tarragona.

    Per altra banda, si en algun moment o situació creguem que uns companys han tingut una actuació inapropiada parlaria amb ells per manifestar-los el meu desacord i els motius del meu desacord i corregir eixa actitud, sempre pensant que un mal dia el te qualsevol. Si persistiren en la seva actitud i les postures foren irreconciliables es quan retiraria el meu recolzament i es quan el faria públic.

    ResponElimina